Sunday, September 16, 2012

Overal onbeperkt internet, utopisch of sneller dan we denken?

Overal kunnen internetten. Snel en onbeperkt in elk bewoond deel op aarde. Zonder een rekening achteraf te krijgen. Klinkt utopisch. Maar we zouden zoiets sneller voor elkaar kunnen krijgen dan we denken.

It's all about sharing.

Delen, we doen het tegenwoordig bijna allemaal. De een iets teveel, de ander iets te weinig. Maar het delen heeft de wereld met elkaar verbonden. Van hersenspinsels via leedvermaak en vakantiefoto's naar de revoluties in het Midden Oosten.
Waarom niet een internetverbinding? Als dit op een veilige manier gebeurd is dit een prima manier om ons wereldwijd onbeperkt met elkaar te verbinden. Zonder dat een regime dit kan controleren. En zonder dat je last hebt van hoge rekeningen en/of datalimieten.

Fon is bezig met het bouwen van een wereldwijd WiFi netwerk door het veilig delen van je eigen thuisverbinding. Je koopt eenmalig een WiFi router, sluit deze aan en je hebt 2 nieuwe draadloze netwerken. 1 voor jezelf en 1 gastnetwerk. Van dit gastnetwerk kan iedereen gebruik maken die thuis hetzelfde doet. Je buren kunnen hun verbinding dus niet opzeggen. En zelf heb je toegang tot alle andere, inmiddels meer dan 7 miljoen, hotspots wereldwijd. Engeland, Belgie en deze straat in Alphen a/d Rijn hebben al behoorlijke dekking weten te bereiken, dus het is mogelijk.

Veilig, je deelt alleen je eigen internetverbinding, niet je eigen apparaten, en alleen met andere ingelogde gebruikers. Bij misbruik worden deze mensen afgesloten. Standaard deel je onbeperkte snelheid, maar mocht je er last van krijgen kan je dit eventueel beperken of helemaal uitzetten.

Een ander initiatief om overal over internet te kunnen beschikken is Open Garden. Deze app zorgt ervoor dat alle apparaten onbeperkt aan elkaar geknoopt kunnen worden zodat je altijd beschikt over de snelste weg naar het internet. Hiermee kan je dus ook het bereik van je eigen WiFi netwerk makkelijk vergroten, door middel van je eigen laptops, tablets en/of smartphones.
Omdat de app via een nagenoeg onbeperkt aantal apparaten de weg kan zoeken is het ook prima geschikt om druk bevolkte evenementen, zoals congressen, stadions, etc. te voorzien van internet.
De app werkt erg simpel, 1 keer installeren en klaar. Je hoeft verder niets te configureren. Is momenteel verkrijgbaar voor Android, Windows en Mac.

1 router bestellen/aansluiten en een paar apps installeren x (2 miljard - 7 miljoen), dus toch een utopie. Of.....

No comments:

Post a Comment