Saturday, September 8, 2012

Taxi's op de rem

Technologie is markten aan het verstoren als nooit tevoren. De muziek/film industrie behoorden tot de eerste slachtoffers. Ik zal het rijtje verder besparen, maar de taxiwereld gaat het er ook zwaar mee krijgen.

Er zijn de afgelopen maanden veel verschillende apps beschikbaar gekomen. Apps die het makkelijk maken om een taxi te vinden, maar ook om een taxi te zijn. Gewoon een paar uurtjes bijklussen met een app en een auto. Makkelijker kunnen ze het niet maken. Goedkoper ook niet.
Daarnaast zijn er tal van andere innovatieve oplossingen, je kiest zelf welke taxi, je weet continu hoe lang het nog duurt, mobiel betalen, kosten delen, auto's delen etc etc.

Veiligheid is natuurlijk een issue. We kennen de snorders. Echter dit gaat verder dan de vage 06 nummers en krakende BMW's. Via technologie is veel mogelijk, ook het opbouwen van vertrouwen via netwerken. Mensen helpen elkaar lekkere restaurants, leuke kroegen te vinden en een bed om in te slapen. Waarom geen betrouwbare chauffeur/auto? Louche types zouden geen kans meer hebben.

De tussenhandel is aan het protesteren. In New York is de Uber app verboden. In San Francisco zijn ze ook al aan het tegensputteren. Nederland kent tot nog toe geen ander beleid. Gaan we ook hier vooruitgang afremmen en huidige posities beschermen?
Ik zou juist zeggen, grijp je kans, voordat de auto helemaal geen chauffeur meer nodig heeft. En als we dit soort ontwikkelingen juist stimuleren/verder ontwikkelen verdienen we er ook nog wat aan.

Nog niet alles is in Nederland beschikbaar, maar een (zeer kleine) greep uit het assortiment:
ZabKab
Uber
TaxiMagic
GoMyWay

No comments:

Post a Comment