Sunday, February 17, 2013

Racen tegen de machines

Origineel is het niet, maar het dekt wel de lading hoop ik.
Naar aanleiding van het gelijknamige boek, Race Against The Machine van Erik Brynjolfsson en Andrew McAfee en de recente blogpost op Techcrunch Get Ready To Lose Your Job.

Bovengenoemden leggen een relatie tussen de huidige technologische revolutie en een veranderende arbeidsmarkt/herverdeling van kapitaal via het mediaan inkomen.

Gemiddeld vs mediaan

Het mediaan is de middelste waarde van een aantal getallen. Om het verschil met het gemiddelde duidelijk te maken: Er zitten 10 arbeiders in een kroeg. Als de arbeider met het laagste inkomen de kroeg verlaat en Bill Gates loopt naar binnen, zal het gemiddeld inkomen stijgen, maar het mediaan inkomen blijft gelijk.

Tijdens de industriele revolutie waren het gemiddeld inkomen en het mediaan inkomen met elkaar in evenwicht. Dat wil zeggen, zodra het gemiddeld inkomen steeg, steeg het mediaan inkomen evenredig mee. De grote massa profiteerde als de totale productiviteit steeg. Die trend is veranderd, het gemiddeld en het mediaan inkomen zijn losgekoppeld.

Het totaal inkomen wordt verdiend door een kleinere groep mensen. Iets wat redelijk goed uit te leggen is aan de douanebeambte op Schiphol die de zakelijke passagiers langs een irisscanner ziet lopenObers. Machinisten. Chauffeurs. Fabrieksarbeiders.

De cijfers zijn allemaal gebaseerd op de Verenigde Staten. Over Nederlandse cijfers/trends kon ik weinig vinden, dus heb geprobeerd zelf wat bij elkaar te speuren bij het CBS.

Ben geen economoon, maar heb simpelweg het gemiddelde en het mediaan inkomen naast elkaar gelegd. En het lijkt er dus op dat ook in Nederland, heel voorzichtig, een zelfde trend zichtbaar is. Het gemiddeld inkomen stijgt harder dan het mediaan inkomen.

Volgens mij staan we staan dus niet voor niets op nummer 15 in de lijst Robot Takeover.

No comments:

Post a Comment